Batarya İçin Kullanılan mAh Ne Demek?
Batarya İçin Kullanılan mAh Ne Demek yazımıza geçmeden önce piller hakkında biraz bilgi vermek isterim. Öncelikle pil nedir?
Pil Nedir?
Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara PİL denmektedir. Piller Primer (tek kullanımlık veya şarjsız) ve Sekonder (çok kullanımlık veya şarjlı) olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Çoğunlukla aynı kimyasal yapıya, ölçülere ve elektrik kapasitelerine sahip pillerdir. Tek tek bir araya getirilerek pil grupları oluşturulabilirler.
Batarya Üzerindeki İşaret ve Anlamları
Batarya’nın Türü: Batarya yada pilin kimyasal içeriğine göre kullanılan kimyasalların kısaltmaları kullanılmaktadır. Li-Ion, Cd, Zn-C, Al-Mn, NiCd, Ni-Mh vb.
Çalışma Gerilimi (V): Bu değer cep telefonlarında 3.3V, 3.7V, 5V gibi değerler alırken laptoplarda 10.8V, 11.1V, 14.8V gibi değerler almaktadır.
Kapasite(mAh): Bataryanın saatte ne kadar enerji depolayabileceğini göstermektedir.
mAh değeri, pil kapasitesi ve ne kadar sürede şarj edileceği gibi bilgileri veriyor. mAh kısaltmasının açılımı ya da miliampere-hour – miliamper-saat anlamına gelmektedir. Örneğin 100 miliamper çeken bir cihaza 1500mAh bir pil takıldığında, pil 15 saatte boşalır. Ancak 150 miliamper çeken bir cihaz, aynı pili 10 saatte boşaltabilir. Cep telefonu pillerinde bu birimin yüksek olması, pilin daha uzun süre enerji sağlayabileceği anlamına gelmektedir.
Terimsel anlamına bakıldığında birim zamanda iletilen elektron sayısıyla bulunan akım değeridir. Yani mAh değeriyle ilişkili olarak şarj ettiğimiz cihazı kaç defa tam dolu hale getireceğini anlatmaktadır.
mAh değeri kapasiteyi gösterdiğinden, 2000-3000 mAh gibi yüksek değerlere ulaşıldığında bu cihazların daha fazla enerji depolama ihtiyaçları olacağı için fiziksel olarak daha hacimli olduğu görülmektedir. Aynı zamanda bu yedek piller de tüketildiğinde yeniden dolmaları için gereken süre de mAh değeriyle orantılı olarak değişiklik göstermektedir. Mesela 1000 mAh’lık bir cihaz ortalama 1 saatte dolarken 2000 mAh’lık bir cihaz 2-2,5 saat aralığında tam dolu hale gelebilmektedir.
Satın alacağınız pilin şarj edilebilir bir pil olduğunu ancak üzerinde yazan sayısal mAh değerinden anlayabiliriz. Çünkü tüm şarj edilebilir pillerin üzerinde mutlaka sayı olarak mAh değeri bulunmaktadır. Buradaki mAh değeri ne kadar büyük bir sayı olursa o pilin yeniden şarj olana kadar olan dayanma süresi o derece yüksek olmaktadır. Tercihiniz her zaman daha fazla dayanıklılık ve yüksek verim yüksek mAh değeri olan pilleri almaktan yana olmalıdır.
Batarya Değeri Nasıl Hesaplanmaktadır?
Elinizdeki şarj aletinin output değeri 1.5A olsun. Düz bir matematik işlemiyle 3000 mAh kapasiteye sahip bir bataryanın 3000 mAh / 1.5A (1500 mA) = 2 saatte doldurmaktadır.
Eğer 3000 mAh telefon ise bu telefonun enerji tüketim değerleriyle alakalıdır. Telefonunuz hiç kullanmadan durduğu yerde 100 mA enerji tüketiyorsa düz bir hesapla telefonunuzun bataryası 3000 / 100 = 30 saat dayanmaktadır. Bu süre telefonu kullanımınıza göre kısalır. En çok şarjı ekran harcamaktadır. Ekranı da kendi içinde detaylandırırsak en çok enerjiyi ekrandaki beyaz renk çekmektedir. Ekrandan sonra en çok ne şarj tüketir diye soracak olursanız, video, wifi, gps vb.
Cep telefonu için kullanılan Lityum polimer pil kullanılmaktadır.
Lityum polimer pil: Lityum pillerin temel niteliklerini taşımaktadır. Farkı daha az şarj yoğunluğu olmasıdır. Bu pilin kimyası üreticinin gereksinimine göre kullanım yeri avantajı yaratabilmesidir. (Örnek; ultra –ince pil) Cep telefonları, akıllı kartlar, vs kullanılmaktadır.
Sonuç olarak iletişimin yarıda kalmaması için bataryanın yüksek mAh değerli bir batarya olmalıdır. Hızlı şarj etme özelliği olmalıdır. Son olarak ta mümkünse orijinal yada orijinale yakın ürünler kullanılmalıdır. Tüm bu konularda Kaya GSM sizlere yardımcı olmak ister. Buyurun bir kahvemizi içmeye bekleriz…
Çok teşekkürler iyi bir yazı değerli bir bilgi paylaşımı olmuş .
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler.